Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

 

Mareridt eller Nirvana?

Dette var den lidt sort-hvide overskrift på KODAs debatarrangement på Dansk Design Center, 26. oktober.

Ca. 100 mere/mindre kendte musikfolk lyttede til de forskellige indlæg om fremtidens musikverden fra så vidende folk som Kasper Vinding, Nokolaj Nørlund, Leif Lønsmann, Kasper Krüger, Johan Peter Paludan, Karsten Fundal iog Søren Bojer Nielsen med Georg Metz som ordstyrer.

Alle havde deres bud på dansk musiks fremtid – også set ud fra økonomi og den tekniske udvikling. Apple’s iPod havde netop modtaget designprisen af kronprinsen i samme hus – og flere spåede da også cd’ens snarlige endeligt, da man fremover vil satse på downloading, hvilket for alvor vil skabe problemer for ophavsrettighedshavernes økonomi. Men som én sammenlignede: Hvem betaler for fyrtårnets lys på havet? – Ingen! Det er reelt gratis for brugerne = de søfarende!

DR har sine public-forpligtelser; men hvordan løser de denne opgave på musikområdet fremover? I dag slipper kun få udgivelser gennem nåleøjet – og endnu værre står det til på mainstreamkanalerne (eksempelvis Sky Radio), der kun spiller ting for primærmålgruppen – de unge. – Alle andre betegnes smalle målgrupper. Det gælder også dem, der gerne vil høre klassisk, dansktop eller viser.

Det blev oplyst, at selv om cd-salget er for stærkt nedadgående især i Danmark, så er der reel fremgang for danske produktioner på 4%. – Spørgsmålet er så, hvilke kunstnere, der er i stand til at bevare optimismen? Det er kun de få, der trækker de store salgslæs – og stort er jo reelt lig med småt, sammenlignet med udlandet. – Solister/bands overlever via koncerter; men i øvrigt er danske topkunstnere fuldt på højde med deres udenlandske kolleger. Og vi ser flere og flere danske ting udkomme i udlandet.

Skal dansk musik og tekst have en god fremtid, må de virkelige kunstnernavne forstå at udvikle sig og sortere mindre godt materiale fra. Der udkommer temmelig mange cd’er i dag, hvoraf en større del måske aldrig burde have set dagens lys p.g.a. kvaliteten: Sangligt, musikkompositorisk og tekstmæssigt. Mange danske poptekster er reelt uden indhold (og nogle endda med hjemmestrikket grammatik, udgåede ord og underlige ordstillinger), som er med til at nedgøre det danske pop-image i hele befolkningen.

Panelet mente klart, at vi får mere og mere mainstream og får lettere og lettere ved at vælge mellem det man selv vil høre (det som har fået stor medieopmærksomhed og PR) – og dermed udelukke alt andet. – Herved er der fare for at fornyelsen udebliver!

Alt i alt en tre timer med interessante betragtninger, som sammen med den efterfølgende snak med andre fremmødte (ovennævnte er også lidt af en blanding), som nok kan sætte nogle tanker i gang!

Med venlig hilsen
Kurt Bønnerup
www.sangvaerkstedet.dk
2610 Rødovre

 

 
© 2001 MusikLinien