Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

Peter Viskinde

Dobbelt jubilæum for sheriffen fra Lyngby

Peter Viskinde gør status over solokarrieren via opsamlingsalbummet ”30 Best of + 4 bonus”. Via to cd’er og 34 sange markerer albummet, at den 50-årige Viskinde i 2004 kan fejre 30-års jubilæum som rockmusiker og 20 års jubilæum som solokunstner.

Udkom 2. februar 2004.

Af Peter Hartung

Intet mindre end et dobbeltalbum skal der til, når en af Danmarks mest produktive og mest erfarne komponist, tekstforfatter og rockmusikere skal gøre status over sin musikalske karriere.

Et dobbeltalbum, der markerer et dobbelt jubilæum. ”30 Best of + 4 bonus” hedder udgivelsen, som Viskinde sender på gaden for at markere, at det i 2004 er 30 år siden, han startede sin musikalske karriere, mens det er 20 år siden, han udsendte sin første soloplade.

Gennem årene er det blevet til en halv snes soloudgivelser fra Peter Viskinde, men alligevel kender de fleste ham bedst som guitaristen fra Big Fat Snake. Her håndterer Anders Blichfeldt rollen som forsanger så fornemt, at Peter Viskinde kan koncentrere sig om at skrive sange, spille guitar og synge backing vokaler.

Den store fede slange levner heldigvis plads til, at Peter Viskinde ved siden af kan optræde som sanger på egen hånd. Og det har han altså foreløbig gjort på ti soloplader, heraf to udsendt som Doraz og de resterende otte album i eget navn i perioden 1986-2003.

Det er de bedste numre fra disse i alt ti albumudgivelser, som Viskinde nu har håndplukket til det nye ”Best Of”. Albummet rummer desuden fire såkaldte bonusnumre. To helt nye sange, ”The Heartache Is Gone” og ”It’s All Right”, samt to livenumre, ”Cocaine” og ”Why Must I Always Be Lonesome”, indspillet under Viskindes forsamlingshusturné sidste år.

Dermed er der lagt op til endnu et fremragende år for ”sheriffen fra Lyngby”, der fortjener dette kælenavn, fordi han 1) er fra Lyngby, 2) holder af countrymusik og 3) samler på ægte sherifstjerner fra det USA, der musikalsk står hans hjerte så utroligt nært.

Peter Viskinde er den danske sangskriver, der mest overbevisende brygger videre på en stolt sangskrivertradition, der tæller navne som Bob Dylan og Bruce Springsteen.

Sin helt egen herre

Det er kendetegnende for Peter Viskinde, at han altid har været sin egen herre og ikke været bange for at gå sine egne veje. Han er født 14. november 1953 i København, men familien flyttede hurtigt til Lyngby, hvor han er vokset op.

Den musikalske karriere startede i det københavnske band Firemen i 1966, hvor Viskinde bl.a. spillede kopiversioner af Rolling Stones og Kinks. I 1970'erne spillede hans først i countryrockbandet Buffalo og siden i gruppen Hvalsø, inden han i januar 1980 blev guitarist i Malurt, som hurtigt udviklede sig til et af Danmarks bedste rockbands.

Sideløbende med Malurt optrådte han i fritidsbandet Doras Deluxe, som i 1982 skiftede navn til Doraz. Det skete, da Viskinde og keyboardmanden Henrik Littauer efter personlige uoverensstemmelser med forsanger Michael Falch valgte at forlade Malurt, hvorefter de fortsatte karrieren i Doraz. Gruppen lagde sig fra starten stilmæssigt tæt op ad Malurt, men med albummet ”Tourist” fra 1984 bevægede Doraz sig over mod det mere poppede – og scorede et stort hit med ”Savner en som dig”. Doraz gik dog straks efter i opløsning.

I stedet indspillede Viskinde sit første soloalbum. ”Peter Viskinde” udkom i 1986 og adskiller sig en del fra hans senere produktion, idet den hovedsagligt indeholder up-tempo poprock. Doraz blev siden gendannet og udgav ”Mere Frugt” i 1988, inden gruppen atter blev opløst.

Tæt på at droppe musik

På det tidspunkt var Peter Viskinde uhyre tæt på at droppe musikken, afslører han i dag.

”Jeg var træt af hele musikbranchen sidst i 1980’erne. Omgivelserne var ikke specielt modtagelige over for det, jeg ville lave, og pladeselskaberne ville ikke røre det. Så jeg valgte at supplere indtægterne ved at køre taxa, og på et tidspunkt søgte jeg ind på politiskolen! Men de kasserede mig, fordi jeg var for gammel,” husker Peter Viskinde.

Via en chaufførkollega mødte han den ambitiøse unge sanger Anders Blichfeldt fra Hillerød, der forsøgte at skabe sig en karriere med egne, dansksprogede sange. Viskinde og Blichfeldt fandt hurtigt ud af, at de supplerede hinanden godt musikalsk.

I 1990 dannede de sammen bandet Big Fat Snake. Som om det ikke var tilstrækkeligt, forsonedes Peter Viskinde samtidig med Michael Falch – og genindtrådte for en stund i Malurt. Gruppen gik dog atter i opløsning i 1994, hvorefter Viskinde lagde kræfterne i Big Fat Snake.

”Vi startede med at indspille en klassikerplade. Og da vi i 1991 spillede på Skanderborg Festivalen, blev vi opdaget af Poul Bruun fra Medley. I 1992 indspillede vi ”Born Lucky”, som er en rigtig partyplade, og siden fulgte ”Beautiful Thing”, som var den første plade, hvor vi selv skrev de fleste af numrene,” forklarer Viskinde.

Big Fat Snake etablerede sig via hårdt arbejde stille og roligt som Danmarks mest folkeligt populære rockband med udspring i den traditionelle rock and roll. Viskinde og Blichfeldt bidrager begge til sangskrivningen på lige fod, og i 1995 skrev Viskinde den fremragende ballade ”No Peace Like In Heaven”, der fik det bedste frem i sangeren Blichfeldt.

Siden har Big Fat Snake for hvert album fået bedre og bedre fat i det pladekøbende publikum. Kulminationen kom i 2003, hvor gruppen indspillede livealbummet ”One Night Of Sin” – med deltagelse af en perlerække af rockmusikkens legendariske musikere. Foreløbig har udgivelsen rundet et salg på 100.000 eksemplarer – og ligger stadig på hitlisterne.

Solokarriere op i gear

Sideløbende med jobbet i Big Fat Snake har Peter Viskinde fortsat med at udsende soloplader.

I 1998 dannede han sit eget pladeselskab Uwaki - og har siden skruet produktiviteten op. Foreløbig er det blevet til otte udgivelser i eget navn, hvortil kommer det nye ”Best Of Peter Viskinde”.

”I starten tog jeg aldrig ud og spillede mine solosange live. Jeg satsede mest på Malurt og siden Big Fat Snake. Men siden udgivelsen af ”Sherif Songs” i 2000 har jeg prøvet at gøre lidt mere ud af markedsføringen af min musik,” forklarer Peter Viskinde.

Arbejdet har givet resultater. ”Under The Moon” fra 2001 har solgt 14.000 eksemplarer, hvilket er pænt for en dansk soloplade, og i 2003 fulgte ”Born On A Red Star”, der er lidt af en milepæl i Viskindes solokarriere, fordi albummet blev skabt på en lidt usædvanlig måde.

Peter Viskinde slæbte simpelthen en masse dygtige musikere fra ind- og udland med sig ind i et pladestudie, der var udstyret med studieteknik og instrumenter fra 1960’erne. Målet var at indspille en plade ”live” i studiet, uden overdubs, sådan som man gjorde det dengang.

”I dag indspiller man jo normalt på et grundbånd med 24 spor. Men både Elvis og Beatles startede i sin tid med at indspille på blot to spor. Og når man skulle spille en solo, trådte man bare to skridt frem i lydbilledet. Jeg synes simpelthen, at de gode gamle analoge indspilninger kommer bedre ud af højtalerne og møder dine ører på en bedre måde,” siger Viskinde.

Projektet lykkedes. Efter blot halvanden dag i studiet var de 14 numre til ”Born On A red Star” indspillet. Og Peter Viskinde er tilfreds med resultatet.

”Måske slipper der på den måde nogle småfejl med på pladen, men helheden er ikke forkert. Med de digitale muligheder, der findes i dag, kan enhver idiot jo lave en plade, der lyder perfekt. Det har jeg ikke principielt noget imod. Men det kan let blive så blankpoleret, at men begynder at kede sig,” mener Peter Viskinde.

Han forsikrer samtidig, at han aldrig bliver ”en dogme-fætter”, der gør tingene på samme måde hver gang. De to nye numre på ”Best of”-albummet er således indspillet på normal vis.

Succes i provinsen

På egen hånd er Viskinde en typisk singer/songwriter, og skal man finde en rød tråd i produktionen, må det være et meget højt niveau i sangskrivningen. Viskindes engelsksprogede sange er generelt mere nedtonede end Big Fat Snakes storladne rock.

Peter Viskinde erkender, at han på samme måde som Big Fat Snake har størstedelen af sit trofaste publikum i provinsen. Derude, hvor musikken lever i hallerne, rockklubberne og forsamlingshusene.

”Jeg holder mig fra Storkøbenhavn. Det er et barn, jeg ikke kan nå! Københavnere vil generelt gerne være smarte og følge med i musikken fra det store udland. Som dansker er man ikke særlig interessant. I resten af landet er man heldigvis ikke så optaget af at være smart. Der tager man mod musikken og lytter til den uden fordomme. Der betyder det ikke så meget, om man bliver spillet på MTV og de andre fine tv-kanaler,” mener Peter Viskinde.

I løbet af 2003 gennemførte Viskinde en soloturné i forsamlingshuse på Fyn og i Jylland, hvor han optrådte med sin akustiske guitar, kun akkompagneret af pianisten Niels Ole Thorning alias Dr. No. der var stort set udsolgt til samtlige 30 koncerter, der hver trak 200-400 mennesker.

Der ER altså plads til Peter Viskinde og hans sange hos danskerne. Big Fat Snake forbereder det næste album, og gruppens store publikum kan passende tilbringe ventetiden i selskab med de 34 fremragende sange på den nye ”30 Best of + 4 bonus”.

- - -

Peter Viskinde – blå bog:

Den danske sanger, guitarist og sangskriver Peter Viskinde er født 14. november 1953 i København. Han startede sin musikalske karriere i det københavnske band Firemen i 1966. I 1970'erne spillede hans først i countryrockbandet Buffalo og siden i Hvalsø, inden han i januar 1980 blev guitarist i Malurt, hvor han var i selskab med Michael Falch.

Sideløbende med Malurt optrådte Viskinde i fritidsbandet Doras Deluxe, som i 1982 skiftede navn til Doraz, da Viskinde og keyboardmanden Henrik Littauer efter personlige uoverensstemmelser med Michael Falch valgte at forlade Malurt, hvorefter de fortsatte karrieren i Doraz. Med albummet ”Tourist” fra 1984 bevægede Doraz sig stilmæssigt over mod det mere poppede – og scorede et stort hit med ”Savner en som dig”. Doraz gik dog straks efter i opløsning.

I stedet indspillede Viskinde i 1986 sit første soloalbum. Doraz blev siden gendannet og udgav ”Mere Frugt” i 1988, inden gruppen atter blev opløst. På dette tidspunkt havde Viskinde mødt den unge sanger Anders Blichfeldt, som han i 1990 dannede bandet Big Fat Snake sammen med, samtidig med at Viskinde for en kort stund genindtrådte i Malurt.

Med Peter Viskinde som guitarist og sangskriver har Big Fat Snake etableret sig som Danmarks vel nok mest folkeligt populære rockband. Sideløbende med Big Fat Snake har Peter Viskinde fortsat med at udsende soloplader. I 1998 dannede han sit eget pladeselskab Uwaki. Foreløbig er det blevet til otte udgivelser i eget navn, hvortil kommer det nye ”30 Best of + 4 bonus”.

Peter Viskinde – solo diskografi:

”Peter Viskinde” (Replay 1986)
”Blue Angel” (Sundance 1992)
“The Sound Of Loneliness” (Sundance 1993)
“Turn To You” (Uwaki1998)
“Sheriff Songs” (Uwaki 2000)
“Live 2000” (Uwaki 2000)
“Under The Moon” (Uwaki 2001)
“Born On A Red Star” (Uwaki 2003)
“30 Best of + 4 bonus”, 2cd (Artist Records 2004)

Peter Viskinde – hjemmeside:
www.peterviskinde.dk

 

 
© 2001 MusikLinien