Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

Dansktopåret 2005

Årsskiftedage er også refleksions- og tilbagebliksdage! – Set fra mit lille hjørne af dansktop-Danmark er der vist ikke sket de helst store ting; men alt afhænger jo af pennen, der beretter!

Sidste dansktopudsendelse i 2004 på RødovreKanalen var nr. 300 – og den første i 2006 får nr. 338. – I de 37 2005-udsendelser har lytterne kunnet høre dansktop i 74 timer, inkl. nummerpræsentationerne = 2 hele arbejdsuger. 32 numre nåede at være med de maksimale 12 gange og udgjorde således Årets Dansktop 2005.

Men til de 37 uger skal lægges nogle få genudsendelser (under ferier og andet fravær – og juli var radiolukket) + nævnte årsliste + juleudsendelser med danske numre. – Jo, alle fredage kl. 16-18 i 2005 har været programsat med dansktop for hele det storkøbenhavnske område med udgangspunkt i Rødovre. Der er således et potentielt antal lyttere på mere end 1½ million; men det er naturligvis ikke alle, der lytter hver gang, dansktoppen er i luften ?

Lidt inde i året gjorde vi det muligt for alle at stemme på denne hitlistes numre (7 af 25). – Og det fortsætter vi med i 2006:

1) Der kan ringes på 36 72 11 22 umiddelbart efter udsendelsens slutning og 2) man kan stemme via mail dansktop25@sol.dk senest lørdag kl. 8.30.

Det skortede bestemt ikke på advarsler mod dette initiativ, som jo blot var et simpelt og tiltrængt skridt ind i nutiden: ”Det rager ikke andre, hvordan RødovreKanalens dansktop skal se ud!” – ”Nu bestemmer fanklubberne det hele!” – ”Fri os for en studievært, der opfordrer alle til at stemme – og så via mail!” – Dette var blot nogle af ”advarslerne”; men de forstummede ret hurtigt! Og heldigvis kom der også mange positive tilkendegivelser – og tilsyneladende har fanklubberne valgt at beskæftige sig med andet relevant – studieværten er ikke blevet udskiftet (endnu) – og reelt har denne hitliste vist ikke ændret sig nævneværdigt. Lytterne ved godt, hvad de vil have – og interessen for hitlisten er da steget ganske pænt!

Hvad så med kvaliteten? Det evige diskussionsemne! – Dansktopgenren i sin ”rene” form var jo en overgang et mål for kulturskribenters og anmelderes kvababbelsesforestillinger! – Måske forståeligt nok, når man lyttede til mange mere eller mindre ubehjælpsomme og ofte lige- gyldige floskler som indhold.

Men nu er det som om, ingen gider beskæftige sig med genren i aviser og blade. Udgivelser bliver mødt med larmende tavshed. – Har man opgivet p.g.a., at genren simpelthen ikke har forstået at udvikle og forny sig – ikke har kunnet følge med tiden? Ikke har taget sig selv i den slidte krave for at højne kvaliteten? – Hvilket jo lige er det, der gør det mere interessant at skrive om poprockerne og andre rytmiske genrer – også (og måske især) de dansksprogede!

Måske er man faldet i svime over enkelte ”anmeldelser” her og der, der viser, at ”anmelderne” reelt ikke er rigtige anmeldere, der kender til sprog og kompositioner – og til sang uden falske toner; men som i deres godhed gerne vil markere et vist tilhørsforhold til bestemte ”kunst-nere”. (I så fald har man jo gjort mere skade end gavn!)

Jeg ved det ikke – der kan være masser af andre grunde – men fakta er, at der i disse år udkommer temmelig mange dansktopskiver. Måske i virkeligheden for mange? – Som en af vores lyttere kommenterede ”Du kan ikke være bekendt at præsentere så dårligt et nummer som det med …!”

Børn og voksne, der de facto har problemer med ”sangstemmen” vil gerne – og det er billigt – og … men resultaterne ? - Teknikken kan nu engang ikke tage over og skjule manglerne på alle felter!
Indholdsmæssigt synes jeg, der er sket visse forbedringer, omend der er ”tekstforfattere”, der voldtager det smukke danske sprog på grueligste vis med mærkværdige ordstillinger og ord, der for længst er sendt til de evige vokabulariske dødsmarker. – Solister er ofte nok for lidt kritiske m.h.t. hvad de synger – og ikke mindst hvordan de gør det!

Selve melodierne er primært de enkle traditionelle og familievenlige, så vi alle kan komme i synge- og danse– og ”hvor er det hyggeligt” – stemning! Sådan er den slags over hele verden!

Og dansktop skal vel netop være folkelig og hyggelig! – Men udelukker det et mere menings-fyldt indhold – en historie fx – og udelukker det lidt mere spændende kompositioner?

Jeg vil tro, en del læsere af dette indlæg har set mange dansktoppere på tv – både på de professionelle stationer og på de mere lokale! – Teknisk er der i sagens økonomiske natur stor forskel; men dette udelukker vel ikke nødvendigvis, at der skal være så stor forskel på de optrædendes indsigt i ”performance”, selv om ikke alle evner at være skuespillere på scenen?

Tja, der er jo nok flere grunde til, at nogle funkler som stjerner og holder sig på toppen i mange år; mens andre må drømme sig til berømthed. – De førstnævnte står der stor respekt om i det meste af musik-DK; men de øvrige … nå, ja …! Det er jo (som i håndbold og fodbold) profferne, der må/skal tage slæbet med at få accept af hele genren! – Og så har professiona-litet i øvrigt intet at gøre med alder eller udseende i denne branche heller! – Talenter er der nok af – de skal bare have mulighederne, mod og energi til at hæve sig op på de spændende se- og høreværdige niveauer.

2005 medførte også et helt særligt skulderklap til hele dansktopgenren som sådan i form af, at jeg med en vis slet skjult stolthed og ikke mindst forundring fik en særlig anerkendelse for dansktoparbejdet. – Det kan altså nytte at forsøge at gøre en forskel!

Dette – og meget andet dansktopstof blev omtalt forskellige steder – og også nævnt på nogle de vigtige og populære sites om dansktopmusikken og dens forunderlige verden:

Selv om pladesalget ikke mere er, hvad det var – og mange musikkunstnere må betragte deres selvbetalte cd-værker som nødvendige visitkort i deres daglige arbejde – så tror jeg, 2006 nok skal blive et godt dansktopår! – Og mon ikke kvaliteten vil være for opadgående for mange af de kommende skiver?

Som de fleste nok ved, får alle udgivelser chancen på RødovreKanalens dansktop – en politik, som naturligvis giver lytterne muligheder for at høre landets utallige kunstnere på alle niveauer! Men også en politik, der giver tæv til studieværten – ind i mellem!

Det er således kunstnerne selv og pladeselskaberne, der bestemmer, om de vil have gratis plade-PR i hovedstadsområdet! – Dem, der er interesseret, skal blot bruge min privatadresse, som bl.a. findes på www.sangvaerkstedet.dk

En masse spørgsmål – men kender vi svarene, når 2006 er gået?

Mange venlige hilsner
Kurt Bønnerup – tlf. 36 41 62 07

 
© 2001 MusikLinien