Internetprojekt 2001 vedr. musikdistribution på nettet.

Denne rapport er en opsummering af  problemer og erfaringer  vedr. salg og distribution af musik på nettet, som jeg har gjort gennem et dagligt arbejde på nettet.

Arbejdet har også bestået i mange emails og  opfølgende telefonsamtaler samt promotionarbejde i Danmark med de mere kendte medier som aviser, forlag, radio og TV.

Arbejdet med internettet har ændret grænserne for markedsføringen, da man hurtigt erfarer at hele verden er blevet den markedsplads, man arbejder på, og sproget er engelsk.

Derfor skal man også tænke på de forskellige kulturer, man kommunikerer med.

Konklusion.

Vi oplever i øjeblikket en revolution vedr. den måde, vi organiserer og lytter til musik på.

Med internettets fremkomst vil vi opleve, at al musik i form af midifiler, audiofiler og nodetryk vil blive lagt over på nettet i forskellige konkurrerende musikdatabaser. Internettet er særdeles velegnet til at opbevare og distribuere musik på. Dette vil især ske, når flere og flere får højhastighedsforbindelser. ISDN har vist sig ikke at være hurtig nok, så mange vil nok skifte til ADSL de kommende år. Men selv ADSL opleves også langsomt. Konsekvenserne for detailbutikker, der handler med musik på CD’ere vil blive meget store på sigt. De kan blive nedlagt på samme måde som LP’en  forsvandt sammen med grammofonen. Musikken vil blive betalt med creditcard. .

Venlig hilsen

Per Krogen

Målsætninger vedr. musik på nettet.

  1. at sælge flest mulige CD’ere ved hjælp af reklamer og lydfiler på hjemmesider.
  2. at opnå kontakt med musikforbrugere i andre lande, som gerne vil modtage kunsterne i deres hjemland(kulturudveksling).
  3. At få en international dialog i gang med personer og virksomheder, der efterstræber de samme mål, og som kan bidrage til udviklingen.
  4. At sælge musikundervisning over nettet.

 

Hastighed på nettet.

Det sidste nye er den store vækst i ADSL forbindelser.

Brugerne på nettet kan herefter deles i

  1. Alm. langsomt modem på den faste telefonline.
  2. ISDN med 2 forbindelser, hvor hastigheden er højere på nettet
  3. ADSL med 2 forbindelser, hvor vi har den højeste hastighed.

Konklusioner er imidlertid, at selv med en ADSL forbindelse opleves downloading af store datamængder som langsomt. Dette gælder således musik, programmer, videoer.

Der går derfor nogle år endnu, før vi oplever nettet på samme nære måde som vores TV.

Men man taler jo meget om en sammensmeltning med TV, hvorefter vi må forvente højere hastigheder og dermed flere muligheder.

Lydkvalitet.

Et problem, som jeg har efterprøvet en del på det sidste er den væsentlige dårligere lydkvalitet, som en PC kan frembringe i forhold til et godt Hi Fi anlæg med super højtalere.

Rigtige Hi Fi folk vil simpelthen ikke røre en PC med en ildtang, hvad musik angår.

Lydkvaliteten på de forskellige musikformater er blevet testet.

Her er MP3 filerne trængt på det sidste, men måske lyder det nye format MP3pro bedre.

Det hjælper ikke meget, at man kobler lydkortet på PC’en på sit stereo anlæg.

Lyden, der kommer ud, er ikke Hi Fi, og det varer længe, før almindelige consumer PC'er får en ordentlig lydkvalitet.

Lyden på musik fra nettet vil altid være reduceret i forhold til en CD på grund af mangel på overførselshastighed.

 

Musikformater på nettet.

Der udspiller sig i øjeblikket en kamp om fremtidens musikformat. Indtil nu har CD’en værende enerådende. Men nu er der kommet nye musikformater på nettet. Midifiler var de første, men kvaliteten er her helt afhængig af lydkortet på den enkelte computer. De er dog fremragende til nodeudskrivning, hvad man endnu ikke har kunnet på audiofiler. Dernæst er realaudio og MP3 formatet ved at vinde frem. En CD presses ned til at fylde 10 % af dens normale informationsmængde uden at de fleste mennesker kan høre forskel. Derefter er den velegnet til at sende på nettet. Realaudio var først, men MP3formatet har fået mere markedsføring.

Jeg tror dog ikke, at man skal begå den fejlslutning, at nettet dermed har sejret som fremtidig musikdistributør.

Inden længe har vi alle digital radio og TV, og så får man musikken direkte ind i stuen via hybridnettet meget nær CD kvalitet, som så kan optages på minidisk eller CD optager. Derfor tror jeg ikke, at folk gider downloade større mængder af musik fra nettet i fremtiden, da de jo ofte ikke kender musikken. Musik fra radio og TV er jo sorteret og anerkendt i forvejen og derfor langt mere interessant end ukendte kunstnere. Med digital radio og TV bliver piratkopiering af musik uinteressant, da det er fuldstændig umuligt at kontrollere. Tænk på hvor længe private har optaget hitlister og meget andet musik på kasettebånd med udmærket kvalitet.

For nogle år siden sagde vi farvel til LP’er, og inden længe har vi sagt farvel til kasettebånd.

Jeg har netop afprøvet et CD-rom format fra MP3.com(DAM-CD), hvor musikken ligger som MP3-filer, som også er Vaw-filer, der kan spilles på en alm. CD-afspiller. Her ligger så også informationer om de enkelte numre og kunsterne bagved. Udmærket og prisbilligt format for dem, som ikke gider downloade mp3 filerne fra nettet.

Lyd på en hjemmeside er bedst som valgmulighed på siden, da siden ellers kan blive for tung at trække frem.

Udover MP3 og realaudio har jeg netop undersøgt et nyt CD-rom format CD-pluscore fra Deutsche Grammofon med klassiske indspilninger, hvor man har synkroniseret den rigtige instrumentlyd og noderne, så man kan følge solistens udfoldelser ved at følge med i noderne. Det har man også kunnet i midifilerne, men kun med de dårlige lyde fra lydkortet. Konceptet er fantastisk og indebærer store fremtidsmuligheder f.eks. indenfor musikundervisning.

Jeg har i længere tid benyttet musikprogrammer fra PG music i Canada, som er mest kendt for Band-in-a-box, som bruges meget på musikskoler. De har lavet en lang række undervisningsprogrammer som CD-rom, som har en meget høj kvalitet til få penge.

Det nyeste er klaver- og guitar undervisning i masterclass, hvor man får en meget høj kvalitet for videregående musikere.

Et nyt musikformat er WMA (Windows Media Audio), som fylder det halve af en MP3-fil og påstås at lyde bedre. Som modtræk til dette er et nyt MP3 format på vej MP3pro, som også fylder det halve og har flere høje frekvenser med. Et af klagepunkterne har gået på, at der forsvinder for meget af den oprindelige lyd på Wav-filen.

Afspillere.

Der er allerede en række afspillere(programmer), som man kan downloade gratis og bruge til at opbygge sit musikbibliotek med.

Her nævnes følgende:

Realjukeboks-Winamp-Yahooplayer-Win.mediaplayer-Beoplayer.

Fælles for dem er at man kan samle sin musik i forskellige formater og opbygge sit eget musikbibliotek på harddisken.

Jeg har løbende afprøvet alle disse afspillere, men min konklusion i øjeblikket er, at Win mediaplayer 7,1 er den førende, da Microsoft har mange ressourcer at sætte ind her.

Denne player skal heller ikke downloades og installeres først. Den bliver installeret sammen med Windows styresystemer som en fast bestanddel.

Derfor vil alle i fremtiden have denne afspiller på samme måde som Explorer har været en integreret del af Windows.

Da den afspiller de bedste musikformater MP3 og WMA, er den fremtidssikret.

Nogle vil måske ærgre sig over at realaudioformatet ikke understøttes.

Men konkurrencen er hård.

Copyright.

Der er en lang række uafklarede juridiske problemer vedr. copyright til musik på nettet.

Men digital kopiering i den private husholdning af egne CD’ere er nu tilladt i Danmark.

Man kan løse piratkopering på forskellige måder f.eks. ved kopisikring, som der forskes meget i. En anden metode er at lave en betalingsmodel på nettet.

Ved at betale et beløb(mikrobetalingssystem) for at downloade via creditcard er problemet løst. Eller den meget omtalte afgift på blanke CD’ere ligesom blanke kasettebånd.

Det er dog vigtigt at bemærke, at mange ukendte kunstnere lægger deres musik ud på nettet til gratis afbenyttelse. Dette gør de for at blive mere kendte og opnå en pladekontrakt. Disse musikfiler er derfor lovlige, da komponisterne selv har godkendt dette..

Musikdatabaser.

En musikdatabase er en samling af musikfiler eller midi-filer i forskellige kategorier.

Dette står i modsætning til en musikportal, som mere arbejder med musikreklamer og links til forskellige musiksider som  f.eks. music.yahoo.com

MP3.com, Napster, Garageband.com er nok de mest berømte af slagsen, men Midicity.com er også meget benyttet.

Der findes efterhånden en lang række af disse musikdatabaser.

Der er også kommet en del nodedatabaser med salg af noder over nettet.

Der skelnes mellem free music, hvor noderne er gratis og betalingstjenester, hvor man kan købe noder.

Niels Eje er blevet kendt med www.sheetmusicnow.com

hvor der er en stor nodesamling.

I Danmark er vi særlig begunstiget, da vi har et fremragende biblioteksvæsen, som udlåner masser af noder og CD’ere.

Med den nye tjeneste www.bibliotek.dk kan man søge noder over hele landet og få dem sendt til sit hjemlige bibliotek. CD’ere kan dog først hjemskrives fra 2003.

En utrolig service, som jeg ikke tror man har i andre lande, hvor man må købe det hele.