Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

Pressemeddelelse


Naboer i bedste forstand

Helge Engelbrecht og Tommy Rasmussen deler hæk. Venner, naboer, kolleger og fremtrædende ansigter i Neighbours, der netop nu er aktuel med cd-dvd-albummet Den Gyldne Nøgle.

Af Herman Havn

At to mænd deler hæk i Ansager i Vestjylland skaber ingen sommer. Alligevel er naboskabet ikke helt almindeligt. Det er mere end godt på den rigtig gode måde. Et naboskab som er værd at bide mærke i. De to spillemænd, musikere eller hvad man nu vil kalde Helge Engelbrecht og Tommy Rasmussen, danner nemlig tilsammen de iøjnefaldende frontfigurer i Neighbours, der netop nu er pladeaktuelle med den kombinerede cd og dvd med den overordnende titel Den Gyldne Nøgle.

Helge Engelbrecht og Tommy Rasmussen og resten af det stærke hold i Neighbours leverer på Den Gyldne Nøgle atter en solid omgang gedigen poprock, der - vanen tro - rent genremæssigt ikke sådan bare lader sig rubricere.

"Neighbours er i mine ører ikke sådan at sætte i bås. Vi lyder af lidt af det hele. Det er pop, det er folkemusik, det er rock, det er syng-med-sange og lejrbålsslagere. Og vi er er faktisk slet ikke interesserede i at synge og spille os ind i en bås, hvor det hele bare er forudsigeligt og lige til at gå til", fortæller alderspræsidenten i Neighbours, Helge Engelbrecht.

Måske lyder det lidt sådan, men det er bestemt ikke med paraderne oppe, at Helge Engelbrecht siger, som han gør. Den i melodi grandprix-sammenhæng så folkekære musiker rammer med sine betragtninger om at være fri for letkøbte forbrugervejledninger lige ind i hjertet af den vellydende, stærkt melodiøse og letgenkendelige, men altså også udefinerlige tone, som bandet emmer så iørefaldende af.

"Leverer varen"

"Neighbours er i bund og grund bare seks voksne mænd, som spiller en pose musik, som de er glade for og som de samtidig håber publikum vil holde af ", siger den yngre Tommy Rasmussen, som ramt af et øjebliks lykke, held og forudseenhed for år tilbage valgte at blive naboer med Helge Engelbrecht, så det dynamiske sangskriverpar og bandkolleger kunne smede endnu stærkere kugler, når Neighbours skulle levere varen. Og leverer varen, det gør Neighbours så ulasteligt og uforbeholdent fornøjeligt på Den Gyldne Nøgle.

Danmark har med den seks mands store besætning et både folkeligt, søgende, udfordrende og velspillende orkester med stout styrke, salig ro og kompositorisk kompetence.

Mest kendetegnende for sekstetten er, at sange, arrangementer som tekster bestemt ikke dykker den nemmeste sangskrivergenvej ned i lytternes pengepung.

"Grand Prix-veteraner "

At Neighbours i foråret i år blot blev nummer tre med den keltisk inspirerede Solens Sang ved det danske melodi grand prix, var måske ikke det mest tossede, der kunne ske.

Først og fremmest fordi netop Solens Sang som så mange andre toere og treere i grand prix-sammenhæng har den force, at den hænger fast i nynne-hukommelsen, men også fordi Solens Sang beviste, at Neighbours søger mod nye musikalske udfordringer.

Det havde næsten været for meget af det gode, hvis Neighbours skulle ud og forsvare den danske sangskat på internationalt niveau så tidligt i karrieren.

En anden lidt eftertænksom konstatering er dog, at den ukraiinske vinder faktisk lånte af samme stammemusik-arv som Solens Sang, mens de langt mere internationalt poppede grand-prix-kloner blev overhørt af seerne over det ganske Europa.

Helge Engelbrecht vandt det danske melodi grand prix med En Lille Melodi med Anne Herdorf i 1987, har deltaget flere gange med Fenders, og blev i øvrigt nummer to i 2002 med Neighbours et par år efter Brødrene Olsen sang melodi grand prix-renæssancen til hujen og herlig hyldest med Smuk Som Et Stjerneskud.

"Livslysten spillemand"

Helge Engelbrecht, som forlængst har fejret 30 års jubilæum som professionel musiker, er nok ældste mand på scenen, når Neighbours træder op, men indeni føler han sig som et glad, lille barn.

"Hvis jeg gik og troede, at jeg havde nået det jeg ville og kunne, så har Neighbours vendt op og ned på den følelse, og heldigvis for det", ler den 51 årige sanger og sangskriver.

"Gennem Neighbours har jeg fundet ud af, at der hele tiden er nye udfordringer at glæde sig over og glæde sig til. Jeg er ikke bare lykkelig som en lille ny i faget, hver gang vi optræder. Jeg fyldes også af kunsterisk og menneskeligt berigende barnlig begejstring som udviklingen i vores gruppe folder sig mere og mere ud. Og jeg glædes og overraskes, som det mere og mere går op for mig, at alt det der skal komme på den professionelle front synes langt mere livsgivende og berigende, end jeg havde turde drømme om. Jeg er i bund og grund en meget lykkelig spillemand".

"Vi er et hold"

Tommy Rasmussen, som med sin lysere og væsentlig højere tonale røst, ikke kan løbe fra, at han er ti år yngere end Helge Engelbrecht, har det præcis på samme måde.

"Neighbours er først og fremmest et seks mands band, hvor tingene fungerer upåklageligt. Jo, Helge og jeg skriver sangene og teksterne, men vi er et hold langt mere end Helge og Tommy med backing. Og da vi alle har vidt forskellige musikalske referencer, så giver det helt naturligt en helt speciel tone, fordi alle har noget at skulle have sagt. Nok er Helge og jeg i front på scenen, men vi bestemmer ikke diktatorisk og egenhændigt, hvordan udviklingen i lyd og musik skal forløbe. Derfor får vi hele tiden nye spændende inputs foræret, frem for at hænge fast i en fastlåst tone af en tid, der forlængst er gået."

Ud over det givende naboskab er en af Neighbours arbejdsmæssige forcer, at alle i Neighbours har studiefaciliteter, så musikken kan skæres til og fra som det måtte passe bedst, uden at gruppens medlemmer absolut skal slide hårene og velviljen af hinanden i øvelokalet.

"Når vi så endelig går i øvelokalet, så er tingene nogenlunde på plads, så kun de sidste finesser skal pudses til. Derfor føler vi os også så godt sammenspillet, at det giver den sunde portion musikalsk og medmenneskeligt overskud, som løfter arbejdet op til stor nydelse", smiler Tommy Rasmussen stolt.

"Sange for de mange"

Skulle nogen på det tekstmæssige plan ane en vis sfære af filosofi, medmenneskelighed, humanisme, kærlighed, poesi og religiøsitet i Neighbours univers, så benægter Helge Engelbrecht ikke de betragtninger.

"Når man skriver en sang som ”Sangen Til Livet", så siger den næsten det hele. Sådan har jeg det simpelthen. Jeg vågner med stor begejstring over, at nu er der atter en dag i livet at fylde ud. Jeg kan ikke helt forklarer hvordan, men mange af de følelser går igen i mit tekstunivers, så ønsker man at blive klogere på min glæde over livet, så må man snuse efter mellem linjerne”, slutter Helge Engelbrecht.

Eneste minus for Neighbours til dato er, at gruppen har et langt større publikum i Jylland end på Sjælland. Det håber de seks herrer, at cd-dvd-albummet Den Gyldne nøgle kan råde bod på.

For som et par fraser fra Neighbours-sangene på Den Gyldne Nøgle så kærligt siger det: "Vore sange bli´r til liv og kærlighed" og "Vi vil synge sange for de mange".

Hvem vil ikke gerne delagtiggøres i de betragtninger?

Diskografi og band:

Neighbours er:

Helge Engelbrecht: Sang, tekstforfatter, komponist, guitar.
Tommy Rasmussen: Sang, komponist, piano, harmonika, arrangør.
Ronnie Olesen: Keyboards, guitar, mandolin, percussion , kor.
Peter Højgaard: Bas, percussion, kor
Morten Husted: Guitar, mandolin, dobro, percussion, kor.
Dennis Pedersen: Trommer, percussion, kor.

Diskografi:

Neighbours, 23-8-2004: "Den Gyldne Nøgle", 12 sange og bonus-dvd med 21 koncertoptagelser.

Neighbours: "Rejsedage", 2002.

Vil man vide meget mere om Neighbours, så gå ind på gruppens fine hjemmeside www.neighbours.dk

Neighbours: "Den Gyldne Nøgle" - udsendes den 23 august 2004 på Harlekin.

CD:

Den gyldne nøgle, Sangen til livet, Vil du tænde, må du brænde, Ingen er alene, Vi bygger en bro, Vore sange bli´r til liv og kærlighed, Nordlys nat, Så længe himlen er blå, Hånden på hjertet, Kæreste ven, Lys over land, Solens sang - bonustrack.

DVD:

Den gyldne nøgle, Nordlys nat, Sangen til livet, Kom lad mig vise dig himlen, Rejsedage, Dette land er dit og mit, Viljen til viljen, Lys over land, Hånden på hjertet, Kæreste ven, Vi bygger en bro, Så længe himlen er blå, Elverpiger og skomagerdrenge, La´os få noget gæld, Vil du tænde, må du brænde, Ingen er alene, Vore sange bli´r til liv og kærlighed, Som om det var i går, Alt mellem himmel og jord, Dag efter dag, Leve livet hele livet.

 
© 2001 MusikLinien