Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

Pressemeddelelse

Robertino


Volmers verdenskendte vidunderbarn

I begyndelsen af 1960erne væltede italienske Robertino hele verden med sin utrolige stemme. Nu udsendes hans sange på den nyrestaurerede cd ""Robertino - De største hits".

Af Herman Havn

Det helt store boom for vidunderbarnet Robertino tog for alvor fart i Danmark, men faktisk er cd-udgivelsen "Robertino - De største hits" stykket sammen af ihærdige pladeselskabsfolk fra broderlandet Island.

Og udgivelsen har allerede solgt over 10.000 eksemplarer i det høje nord.

I den nu 56 årige sangers ører lød 10.000 eksemplarer ikke af rigtig meget, men den islandske pladeselskabschef kunne så fortælle, at der blot bor omkring 300. 000 mennesker på Island.

" Jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange plader der var gået i disken, hvis her havde været tale om min fædreland, fortæller Roberto Loreti med stort smil i den nu markant mørkere stemme.

Bliver det samme været tilfældet i hans andet fædreland, nemlig Danmark, så burde denne udgivelse nå et salg langt over de 100.000 solgte plader. Det vil kun fremtiden vise.

For historien begynder naturligvis et helt andet sted.

Engang for længe siden, helt tilbage i begyndelsen af 1960erne, satte en stemme en hel verden i stå. Stemmen var endnu ikke gået i overgang.

Navnet bag var den underfulde og betagende klang var Roberto Loreti, men hele verden kender fænomenet meget bedre under kunstnernavnet "Robertino".

Det kan på papiret ligne et kunstfærdig og klogt velgennemtænkt pr-stunts af de helt store, men dengang for nu så længe siden var den popmusikalske verdensscene langt mere uskyldig end i dag.

"Talent og eventyrligt held"

Fænomenet Robertino nåede faktisk ud til alverdens hjørner og ind i millioner af begejstrede øregange på grund af et overskyggende og overvældende talent samt en række eventyrlige tilfældigheder, som ikke har så lidt rod i det danske.

Purken fra den italienske hovedstad fik allerede som femårig en fremtrædende filmrolle i en af de populære italienske folkekomedier om Don Camillo med den franske komedie-stjerne Fernandel i hovedrollen.

Men det var nu ikke på grund af uovertrufne evner på det store lærred, at en hel verden efterfølgende fik ørene op for Robertino. Næh, det var knægtens krystalklare sangstemme og - ikke at forglemme - danske Volmer Sørensen og Grethe Sønck, som banede vejen for knægtens verdensberømmelse.

Tilfældet og skæbnen ville, at Volmer Sørensen og frue fik ørene op for talentet under parrets visit i støvlelandet i forbindelse med De Olympiske Lege i Rom i 1960.

Robertino, som allerede på det tidspunkt faktisk var vidt berømt i Rom for sin fantastiske stemme, sang under De Olympiske Lege på den berømte cafe Café Grand Italia, som var stærkt besøgt af italienske og internationale berømtheder og naturligvis massevis af nysgerrige turister.

Danmarks dengang førende tv-producent var ingen ringere end Volmer Sørensen, som var på opgave i byen med fruen Grethe Sønck. Under en aftentur hørte de to trætte danskere noget, som fik dem til at trave rask afsted.

"TV i Tivoli"

"O Solo Mio" gjalede i de romerske gader, og trætte, men glade nåede parret frem til den berømte cafe, hvor en ung mand på bare 12 år med sin smukke stemme fyldte de ellers mætte gæster med et endnu større kunstnerisk kalorieindtag end forventet - selv på et så populært sted.

Volmer Sørensen, som ikke var bleg for at tage chancen, når han så den, spurgte straks cafebestyreren om drengen.

To uger senere optrådte Robertino iført habitjakke, butterfly, korte bukse, knæstrømper og laksko med "O Solo Mio" i det dengang meget populære danske lørdags-tv-show "TV- Tivoli".

Resten er faktisk populærmusikalsk historie. I løbet af bare tre år kunne Robertino med rette kalde sig berømt over den ganske verden.

" Danmark er for mig - ikke overraskende - mit andet fædreland. Det var jo her det store eventyr for alvor tog fart. Volmer Sørensen og Grethe Sønck betragter jeg den dag i dag som min reservefar og reservemor og de har stadig en meget stor plads i mit hjerte", beretter sangeren, som efter stemmen gik i overgang også har sunget det smukkeste, han har lært. Faktisk er Robertino stadig en af de største stjerner i det tidligere Sovjetunionen.

" På grund af den gruopvækkende tragedie på skolen i Beslan har vi netop aflyst ikke mindre en 60 koncert i såvel Rusland som i alle de andre tidligere sovjetstater. De lokale arrangører føler, at det netop nu er alt for farligt for mig at optræde der."

"Volmer evigt i tankerne"

Der går ikke en dag uden at Volmer Sørensen popper op i voksne Robertino's bevidsthed.

" Jeg drømmer stadig om ham og fører lange, spændende og udviklende samtaler med ham i min underbevidsthed og i mine drømme. Han var og vil altid være min guide og vejleder ud i livets mange store spørgsmål. Uden Volmer Sørensen havde jeg sikkert været et helt andet sted i dag."

At den indre dialog med Volmer Sørensen betyder mere end bare berigende minder, understreger Robertino gennem denne lille hemmelighed, som han her for første gang løfter sløret for.

" Engang tog Volmer fat i mig og bad mig om at læse hans hånd. Det er en evne, jeg altid har haft og derfor var der egentlig ikke noget underligt i den forespørgsel. Måske ville Volmer alligevel lige checke mine evner for at læse i hånd, for det jeg så, kom frygteligt bag på mig. Da jeg havde nævnt alle de positive og mindre positive elementer, jeg kunne få øje på, stivnede jeg totalt, for jeg kunne se, at livslinjen i Volmers hånd havde et brud, ingen ville bryde sig om. Da jeg så fortalte Volmer, at han i mine øjne umuligt kunne have ret lang tilbage at leve i, fortalte han mig, at lægerne havde givet ham mindre end et halvt år at leve i. Tre måneder senere var han død. Det gjorde et uudsletteligt indtryk på mig, at han lod mig komme så tæt på sin inderste sorg og tragedie."

"Barnestjerne i rummet"

Mere end 50 millioner plader på verdensplan er det blevet til gennem årene. I det tidligere Sovjetunionen er Robertino en af de største stjerner gennem tiderne.

Han har præsteret at skubbe Elvis ned af hitlisterne og han har ikke bare optrådt i alverdens kendte koncerthaller, fra Tivoli over Carnagie Hall og Madison Square Garden til Ed Sullivan Show.

Han har selvfølgelig også optrådt med de fleste store navne fra dengang. Nana Mouskouri, Josephine Baker, Pat Boone, Paul Anka og Marlene Dietrich.

Og her kan man med rette sige, at kært barn har mange navne. I USA kaldte man ham "Golden Boy", mens russerne gik til større yderligheder ved både at døbe ham "Mr. Jamaica" og endda "Rummets stemme".

Blandt hans mest kendte fans var nemlig verdens første kosmonaut i rummet, Jurij Gagarin, som i Kosmos 1 i 1961 overraskede hele verden. Verdens første kvindelige kosmonaut bad også om at få spillet Robertino, mens hun kredsede rundt om moder jord.

"Ingen ny Robertino"

Robertino optræder fortsat over den ganske verden, men beskæftiger sig også med gallopheste, stutteri og salg af møbler. Hans tredje barn, sønnen Lorenzo, som netop nu er 12 år, har om muligt en endnu større stemmen end sit faderlige ophav.

" Lorenzo har en meget mere magtfuld stemme end min lille fuglestemme, men han skal ikke være barnestjerne. I dag er tingene så meget anderledes end dengang jeg brød i gennem og nutidens opslidende karriereræs vil jeg ikke byde ham. Han skal bare være fars dreng, indtil han finder på bedre ting på lave."

Således er ringen sluttet. Talentet går i arv, men det er fortsat far og ikke søn som optræder i Odense til december og det er en meget ung version af far Roberto, som nu kan genopleves på "Robertino - De største hit", hvor både "O Solo Mio", "Mamma", "La Paloma", "Oh Mein Papa", "Ave Maria", "Santa Lucia" og andre kan nydes for første gang i fulde drag på cd.

Robertino

Navn: Roberto Loreti.

Født 22. oktober 1947.

Vil man vide meget mere, kan man i den spændende booklet - som følger med cd'en - blive meget klogere på Volmers verdenskendte vidunderbarn.

 

Albummet:

"Robertino - De største hits"

"O Solo Mio", "Torna A Surriento", "Santa Lucia", "Mamma", "Signora Fortuna", "Luna Rossa", "Romantica", "Gualione", "La Paloma", "Oh Mein Papa", "Anema E Core", Parlami D'Amore Mariu", "Seranade", "Lullaby", "Ave Maria".

Udgivet på Harlekin i samarbejde med Zonet Music. Udsendes mandag den 27 september 2004.

 
© 2001 MusikLinien