ATR-1 – Auto-Tune

ATR-1 – Auto-Tune

Auto-Tune er dit værktøj til få vokaler eller soloinstrumenter i kassen. Spar tid i studiet eller lav specialeffekter som "Cher" – og ”Brødrene Olsen” effekten.
ATR-1 kan også fungere live på scenen. Brødrene Olsen brugte ATR-1 i deres vindermelodi i Dansk Melodi Grand Prix 2000.

Auto-Tune findes både som hardware (ATR-1) og som software (Auto-Tune).

Auto-Tune som plug-in findes til flere formater: Pro Tools, MOTU, VST (Mac), Direct-X (PC), RTAS. Ydermere kan Auto-Tune fås som stand alone software til ældre Mac-maskiner og i en Light VST version uden den Grafiske Mode, også til Mac.

Auto-Tune som Plug-in (Software): Automatisk Mode & Grafisk Mode

Automatisk Mode i Auto Tune:

Den Automatiske Mode virker ved, kontinuerligt at ”fange” pitch’en på inputtet og sammenligne det med den skala (toneart) man har valgt. Der bliver hele tiden holdt øje med den tone der ligger tættest på den valgte toneart. Derefter bliver outputtet rettet til så den tone der kommer ud af Auto-Tune ligger tættere på den rigtige toneart end inputtet.

Du har fuld kontrol over skalaen. Dur, Mol, kromatisk og 26 historiske, etniske og mikrotonale skalaer. Det giver dig fuld kontrol over tonearten i outputtet. Skala pitch kan mutes, så der ikke vil være nogen pitch-rettelser. Skalaen kan detunes, hvilket tillader at rette toner til i et hvilket som helst toneområde.
Du har også kontrol over hvor hurtig, Auto-Tune skal virke. Dette gøres med Retune faderen. Indstillingerne kan stilles mellem hurtig og langsom (Fast til Slow). Hurtig Retune indstilling er bedst egnet til hurtige toner og mekaniske instrumenter, som f.eks. oboe eller klarinet. En hurtig indstilling vil fjerne vibrato fra en tone. Slow Retune indstillinger er passende til længere toner hvor du ønsker have plads til f.eks. vibrato.
En langsom indstilling kan lade en vibrato forblive uændret, men præcist justere tonen omkring tonens center.

Den Automatiske Mode kan også anbringe en vibrato i lyden. I vibroato sektionen kan du bestemme depth, rate og delay af en vibrato. Du kan også bestemme hvilke type af vibrato du vil have (Sinus, ramp (det er den kurve der ligner et ”Pas På Kajen” skilt) og firkant). Du kan bruge Vibratofunktionen når du har en sanger der endnu ikke har lært at bruge stemmen til hans (eller hendes) egen vibrato. Det kan naturligvis også benyttes til specialeffekter.
En hurtigt pitch justering der fjerner en eksisterende vibrato, kan bruges sammen med Vibrato sektionen for at tilfører en ny vibrato.

Grafisk Mode i Auto Tune:

Den Grafiske Mode er den samme som Automatisk Mode, på den måde at den også her kontinuerligt ”fanger” pitchen i inputtet og ændre pitchen i outputtet til den ønskede pitch. Men i den Grafiske Mode, bruger man ikke en skala, men mere et grafisk billede af pitchen, bestemt af dig. Dette bliver kaldt ”Target Pitch Function”. Lige som Automatisk Mode, benytter man også Retune slideren for at bestemme ændringens karakter af den ønskede pitch.

Den Grafisk Mode bruger Pitch Grahp. Jo højere på kurven – jo højere pitch, og jo længere til højre – jo længere tid.

Den lyse (røde) kurve er pitchen fra inputtet og den mørke kurve er mål-pitchen.
Den Grafiske Mode benytter sig også af Envelope kurve. Denne kurve viser envelopen på den lyd, hvis pitch bliver vist af Pitch kurven.

I den Grafiske Mode, tegner du mål-kurven for den nye pitch ved hjælp af forskellige tegne-hjælpe-værktøjer. Der er naturligvis også værktøjer til zoom og scroll. Mål-pitch objekter kan vælges og flyttes, og i den Grafiske editor er der også mulighed for nem og enkel redigering med cut, copy og paste funktioner.

Til information er den vejledende udsalgspris kr. 9.995,-!


Musikalske hilsner,
LYDSNEDKERIET

Peter Kragballe
Snedkermester i HEPPER-SOUND Studio på www.hepper.dk